Hoe word ik musher

Hoe word ik musher ?


Om musher te worden dient men aangesloten te zijn bij een sledehondensportvereniging.

The Inuit Trail v.z.w. is lid van Mushing Belgium die op zijn beurt lid is van de WSA ( World Sleddog Association) een overkoepelende internationale federatie op het europese continent. De club werkt alleen maar met de zes door de FCI (Fédération Cynologique Internationale) en de belgische reglementen uitgevaardigd door de K.K.U.S.H. erkende rassen te weten: de SIBERISCHE HUSKY, de ALASKAN MALAMUTE, de SAMOJEED , de CANADESE ESKIMOHOND , de GROENLANDER en de YAKUTIAN LAIKAS.


Zoals je ziet moeten alle honden in het bezit zijn van een stamboom erkend door de F.C.I. Wij laten sledehonden zonder stamboom en andere rassen toe in onze vereniging. 


Al de honden moeten in het bezit zijn van de geldige inentingsbewijzen. De verplichte inentingen zijn : RABIËS, PARVOVIROSE, CARRE, HEPATITIS en LEPTOSPIROSE. Vergeet ook niet dat de honden die niet deelnemen aan een wedstrijd ook moeten ingeënt worden.Het is aangewezen om zo veel mogelijk besmettingsgevaar te voorkomen. De honden moeten minstens twee maanden voor het begin van de wedstrijden ingeënt worden tegen kennelhoest.

Men is verplicht indien men deelneemt aan de wedstrijden een verzekeringpolis af te sluiten ( familiale verzekering)


Meer info vind je in onze informatiebrochure in het archief.

 

Nieuwe leden dienen een toetredingsformulier in te vullen .


INSCHRIJVINGSFORMULIER   « The Inuit Trail v.z.w. »


Al deze gegevens worden opgestuurd naar de sociale zetel van de vereniging.


Informatie betreft deelname aan sledehondenwedstrijden.


The Inuit Trail v.z.w. stelt zich als doel de sledehondensport enkel te beoefenen met raszuivere sledehonden. Namelijk de Alaskan Malamute, de Groenlander, de Samoyeed, de Siberian Husky, de Canadese Eskimo hond en de Yakutian Laikas. Deze honden zijn erkend door de F.C.I. (Federation Cynologique Internationale) en moeten ingeschreven zijn in het F.C.I. stamboek.

Daarenboven moeten ze steeds over de nodige vaccinatie attesten (rabiës, parvo, …) beschikken.


Wanneer je sledehond niet beschikt over een erkende (F.C.I.) stamboom, en je wenst hier toch mee te kunnen deelnemen aan wedstrijden, dan kan dit indien de hond beschikt over een RISH certificaat.

Een dergelijk RISH certificaat kan je bekomen wanneer je hond geslaagd is in een examen dat door twee bevoegde en erkende keurmeesters afgenomen werd.

De hond moet hiervoor 2x (“Zeer Goed”) toegekend worden, en voorzien zijn van een conforme identificatie (tatoeage). Bij gebrek aan identificatie zal een KMSH conforme tatoeage aangebracht worden.

Meer informatie over het formulier en voorwaarden tot inschrijving van een hond zonder stamboom in het Initieel Register Sint-Hubertus (RISH)


Daarnaast zijn er ook de ‘open wedstrijden’ waar het toegestaan is deel te nemen met sledehonden die niet FCI erkend zijn, zoals bv. de alaskan husky. Nu is het zo dat op bijna alle wedstrijden iedereen samen loopt.

Ook hier moeten de honden steeds over de nodige vaccinatie attesten (rabiës,hondsdolheid,..) beschikken.


In België is de wettelijke minimum leeftijd van de sledehond twaalf maanden om deel te mogen nemen aan wedstrijden. De minimum leeftijd van de honden om te mogen deelnemen aan Kampioenschappen is 15 maanden voor sprintwedstrijden en 18 maanden voor mid distancewedstrijden.

Toch elke federatie en of club kan zijn eigen voorwaarden opleggen. Men is dus steeds verplicht om de reglementen van desbetreffende wedstrijd te lezen of na te vragen.


In België is het verboden dat honden karren en of andere lasten voortrekken. Daarvoor hebben wij een uitzondering verkregen op deze wet. Namelijk het Koninklijk besluit houdende de voorwaarden voor het verkrijgen van een afwijking van het verbod honden als last- en trekdier te gebruiken.


Om deel te nemen of te trainen voor een wedstrijd moet de musher in het bezit zijn van een licentie of trainingsattest.

Dit attest (genummerd document) kan hij aanvragen bij een sledehonden- vereniging, die op zijn beurt aangesloten moet zijn bij een van volgende internationale federaties:

- European Sled Dog Racing Association (ESDRA)

- La Fédération Internationale Sportive de Traineau à chiens (FISTC)

- World Sleddog Association (WSA)

- International Federation of Sleddog Sports (IFSS)


Bij iedere wedstrijd zijn er dan ook nog de specifieke wedstrijdreglementen, afhankelijk van de organiseerde club of federatie.

Alle reglementen vindt je op de website van Mushing Belgium (MBEL)Rookie Musher Info

Informatie voor de beginnende musher en de geïnteresseerde bezoeker. Lees verder


De sledehonden

 

De Siberische Husky stamt oorspronkelijk af, zoals de naam al doet vermoeden, uit Siberië, waar hij door de Chukchi als sledehond werd gebruikt. Het is een sledehond die bij uitstek geschikt is voor het afleggen van grote afstanden met een hoge gemiddelde snelheid. De ogen mogen bruin of blauw zijn, één van ieder der kleuren is ook toegelaten. De Siberische husky staat bekend om zijn enorme uithoudingsvermogen en vereist derhalve zeer veel beweging.

 

De Samojeed afkomstig uit het Noorden van Rusland had hij buiten het trekken van lasten ook nog een andere taak, namelijk het hoeden van rendieren.

Hij is een opgewekte werker die ten opzichte van de husky met iets kortere gangen loopt. De Samoeed wordt ingedeeld in de klasse van de iets langzamere honden. Net zoals de andere sledehonden heeft ook de Samojeed veel beweging nodig en vraagt zijn mooie lange witte vacht om regelmatige verzorging.

 

De Groenlandhond komt zoals zijn naam zegt oorspronkelijk uit Groenland, maar ook de kuststreken van Canada, waar hij door de lokale bevolking zowel werd gebruikt voor zwaar sledehondenwerk als bij de jacht. Een ras dat onder de zwaarste klimaat- omstandigheden werd gevormd en dat tegen de meest barre levensomstandigheden raakte opgewassen. Als sledehond is de Groenlandhond ongetwijfeld het meest op zijn plaats in een longtrail wedstrijd.

De Groenlandhond is een intelligente, eigengereide hond, die veel aandacht en beweging eist.

 

De Alaskan Malamute werd oorspronkelijk ‘Mahlemut’

genoemd, naar de inheemse Mahlemut eskimo’s in Alaska.

Hij werd voornamelijk gebruikt als sledehond, maar bewees ook zijn diensten bij de jacht. De Malamute is bij uitstek geschikt voor het trekken van zware vrachten en is door zijn zware, krachtige bouw geen hond voor hoge snelheden.

Als sledehond is de Malamute het best geschikt voor longtrails. In de snelheidsraces worden de Alaskan Malamutes ingedeeld in de langzamere klassen. Net als andere poolhonden is hij bijzonder schoon met zijn altijd frisse vacht. Natuurlijk eist deze grote, sterke hond met vriendelijk karakter veel beweging.


 

De Canadese Eskimohond is één van de oudste resterende hondenrassen van de inheemse binnenlandse groep van hondenrassen in Amerika. Hij is een grote hond waarvan het lichaam heel erg gespierd is. Het is een echte atleet met heel veel   energie. Nu kunnen we nog steeds merken dat deze honden nog steeds dat karakter bevatten waardoor ze zeer energierijk, moedig en taai zijn. Ze geven niet snel op en zijn bovendien zeer intelligente wezens. De Canadese Eskimohond staat ook wel   bekend als Husky, Exquimaux of Canadian Eskimo Dog. Hij wordt door velen beschouwd als de beste sledehond van alle Poolrassen. Bij de Canadezen en de Inuïten (plaatselijke bevolking) staat het ras beter bekend als Kingmik


Yakutiaanse Laika’s worden gebruikt voor het hoeden, sleeën trekken en jagen. Ze werden in de oudheid ontwikkeld voor inboorlingen van Yakutia als onmisbare assistenten. Deze veelzijdige hond zal blij zijn aan uw zijde of deelnemen aan behendigheid, coursing vermogen, hoeden of sleeën.